Tegemoetkoming in de loonkosten bepaald (NOW-regeling)

NOW-regeling klaar, loketten bijna open

Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.  

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/31/now-regeling-klaar-loketten-bijna-open

Q&A (pdf) van Boels Zanders Advocaten

De NOW regeling is gisteren bekend gemaakt en vandaag in de Staatscourant geplaatst. Ons team arbeidsrecht heeft de regeling en de uitvoerige toelichting hierop natuurlijk zorgvuldig beoordeeld en de belangrijkste vragen in een Q&A gezet. Deze Q&A tref je bijgaand aan.

De aanvraag zelf kan waarschijnlijk vanaf 6 april ingediend worden bij UWV. De exacte datum wordt later deze week bekend gemaakt. Belangrijke vragen bij de aanvraag zullen zijn:

  • Voor welke periode wordt de omzetdaling verwacht (per 1 maart, 1 april óf 1 mei);
  • Hoe hoog de verwachte omzetdaling in deze periode zal zijn, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met 25% van de netto-omzet over 2019. Let op! Indien de onderneming deel uit maakt van een groep of concern, wordt naar de omzet van de groep of het concern gekeken. Indien van toepassing, is het belangrijk hierover advies in te winnen bij de accountant;
  • Wat de loonkosten per maand zijn, waarbij aansluiting wordt gezocht bij de SV-lonen van de werknemers in januari 2020 (deze zijn bij de Belastingdienst bekend).

Vanuit arbeidsrechtelijk perspectief is het verder belangrijk te beseffen dat er op werkgevers een inspanningsverplichting rust om werknemers in dienst te houden en deelname aan de NOW regeling met zich meebrengt dat ontslag wegens bedrijfseconomische redenen via UWV tot sancties leidt. Dat betekent niet dat het beëindigen van arbeidsrelaties niet meer mogelijk is. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact met mij op.

Naast de arbeidsrechtelijke vragen die de huidige crisis met zich meebrengt, spelen er mogelijk ook andere juridische vraagstukken binnen jullie organisatie. Bijvoorbeeld op het gebied van privacy, overeenkomsten en overmacht, aanbestedingsrecht, of financieringen. Kijk voor de belangrijkste vragen op onze speciale corona website www.boelszanders.nl/coronavirus

pdfQ_en_A_NOW-regeling_1_april_2020.pdf457.75 KB01/04/2020

compensatie maatregelen, belasting

Laatste nieuwe artikelen

Vereniging Broodfonds046 is een officieel broodfonds onder het centrale Broodfonds