Deze vier ondernemers moeten nog langer buiten bedrijf blijven
Elise Moeskops, eigenaar restaurant Amsterdam
Coronavirus maatregelen verlengd
'Vorig jaar hebben we 30 duizend kilo asperges aan de horeca geleverd. Reken op een pond per mond, wat betekent dat ik nu 60 duizend extra klanten in mijn winkel aan huis moet ontvangen. Dat krijg ik organisatorisch nooit voor elkaar op 45 vierkante meter. We doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen rond Pasen, want we merken nu al dat het door de dichte restaurants veel drukker is dan anders. Afgelopen koude zondag draaiden wij een omzet alsof het Pasen was. Van al die klanten krijgen we veel steunbetuigingen en zo ontstaat er in deze crisis toch iets moois, hoewel ik een kwart van mijn acht hectare asperges niet ga steken door de weggevallen vraag.'
'Ik had al niet verwacht dat ze zouden zeggen: zet maar vast je terras buiten. Maar ik had wel gehoopt dat we iets meer duidelijkheid zouden krijgen over hoe we na 28 april open kunnen. Ik heb 32 man personeel in dienst, die kijken allemaal naar mij voor antwoorden, maar ik heb ze ook niet. Ik kan niet zeggen: wat er ook gebeurt, wij blijven bestaan. Want hoe langer het duurt, hoe spannender het wordt. Alle kosten lopen op, zonder dat er iets voor terugkomt. Zes weken red ik met alle noodhulp en betalingsuitstel, daarna moeten we bekijken hoe diep we onszelf in de schulden willen steken. Want uiteindelijk moeten we alles terugverdienen met bordjes eten en glaasjes wijn.'
Joyce Kranendonk, kappersketen Toni & Guy
Robert Veldstra, taxichauffeur
'Er zijn geen toeristen, de horeca blijft langer dicht, iedereen moet thuisblijven... er is voor ons gewoon geen werk. In de nacht van 15 maart heb ik voor het laatst gewerkt, nu sta ik stil. Anderen rijden twaalf uur per dag voor maar een of twee klanten. Ik ga niet de hele dag werken voor twee tientjes, dat loont niet. Net zoals bijna alle straattaxi's ben ik zzp'er. De laatste maanden waren al slecht, omdat er zoveel chauffeurs zijn bijgekomen. Ik heb nog wel een buffer om het op te vangen, maar bij veel chauffeurs staat het water aan de lippen.'
'Komende maanden kunnen we ons personeel nog betalen van de noodhulp, maar ik houd mijn hart vast voor daarna. Vooral voor onze twee startende ondernemingen. Toch ben ik blij dat er nu duidelijkheid is. We zijn nog best lang doorgegaan, met halvering van het personeel en maar één klant per 1,5 meter. Het was geen ideale situatie, maar we hebben ook een maatschappelijke functie. Bij ons in de salons komen carrièrevrouwen, gescheiden vrouwen, dames die iedere week hun haar verven. Dat valt nu weg. Of ik er vertrouwen in heb dat klanten na de coronacrisis weer toe komen snellen? Ik ben benieuwd. Er is een tijdperk vóór en na corona. Mijn buurvrouw die normaal gesproken altijd haar haar kleurt, zei al: ik laat het denk ik grijs worden.'
Erik Verhoeven, aspergeteler uit Cromvoirt